DR-Big schreef:Volgens mij maakt dat geen fluit uit. De kracht werkt twee kanten op: naar boven en naar beneden. De veer veert eerst in waar de weerstand het kleinst is. En of dat nou boven of onder is, dat maakt niet uit. Er wordt aan beide kanten evenveel druk uitgeoefend. Pak maar iets wat je in kan drukken (een kussen of zo) tussen je handen met een hand boven en een hand onder. Of je nou naar boven duwt met je onderste hand of naar beneden drukt met je bovenste hand. De indrukking van beide handen blijft hetzelfde.
OJee
Dit is gedeeltelijk juist. Volgens de tweede wet van Newton is er altijd een even grote kracht in tegenovergestelde richting op het moment dat er ergens kracht op wordt uitgeoefend indien het object geen nettoversnelling ondergaat.
Dit betekent dus dat de normaalkrachten aan de boven- en onderkant van de veer even groot zijn. (en het is nogal logisch dat dit zo is, anders zou de veer gaan accelereren naar boven of beneden wat niet kan want de bussen van de voorvorken houden ze tegen. Een nettokracht groter dan 0N zorgt immers altijd voor een acceleratie)
De veerconstante is niet alleen afhankelijk van de dikte van het materiaal maar (onder andere) ook van het aantal wikkelingen per lengte-eenheid van de veer.
De veerconstante mag dan niet constant zijn, maar dat maakt niets uit wat betreft de volgorde van invering. Het betekent alleen dat de delen met een verhoudingsgewijs kleine veerconstante verhoudingsgewijs meer inveren terwijl de gedeeltes met een grotere veerconstante wat minder inveren. Maar de invering is uniform verspreid over de gehele veer, wat betekent dat alle delen van de veer inveren. Dit moet ook wel, anders zouden er rare dingen gebeuren....
Dit staat overigens niet open voor discussie want het zijn wetten van de natuurkunde.
De enige reden waarom het windingengedeelte met een hogere dichtheid windingen boven moet heeft te maken met, wat futurist al zei, onafgeveerd gewicht. Alles onder je vering, inclusief je vering, moet zo licht mogelijk zijn voor het beste rijgedrag. Dus je wilt de dichtere windingen boven omdat daar de massa groter van is.
Overigens denk ik, zolang je ze aan beide kanten op dezelfde manier monteert, je er vrij weinig van merkt op de BIG. Hoe sportiever je rijdt, en hoe groter de massa van je veren, hoe meer je ze boven wilt hebben eigenlijk. Maarja, de veertjes van de BIG zijn niet zo zwaar en qua extreme sportiviteit is het niet echt iets bijzonders.
BRON: Ben technische natuurkunde student aan de TUDelft en heb net een flinke cursus klassieke mechanica achter de rug en heb morgen tentamen.
