CodeGroen..........Wat en Hoe?

Moderators: Djob, celsa

Plaats reactie
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

CodeGroen..........Wat en Hoe?

Bericht door celsa »

Laatst gewijzigd door celsa op vr dec 11, 2009 21:23, 2 keer totaal gewijzigd.
800S
Berichten: 1064
Lid geworden op: zo sep 16, 2007 17:08
Locatie: Bergen

Bericht door 800S »

club bedoeld voor nederland of belgie?

trouwens TOP initiatief 8)
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Volgens mij voor Belgie.
In Nederland liggen de wetten mischien gans anders, maar als we hier niet aan werken, kunnen binnen de kortste keren nergens meer komen!
Het gaat touwens niet enkel over motoren, alle outdoor sporten hebben hier belang bij!
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Waar precies - dus op wélke bospaden en aardewegen - mag een motorfietser zich begeven?

Het algemeen principe is dat je met motorvoertuigen alleen gebruik mag maken van 'openbare wegen', behalve als verkeersborden het verbieden of beperken. (bvb uitgezonderd landbouwvoertuigen, of verboden voor....)
Een openbare weg is een weg die alsdusdanig opgenomen is in de Atlas van de buurtwegen (te raadplegen bij gemeente besturen of kadaster, of via het internet).
Een onverharde weg die niet is opgenomen in deze atlas is in principe een privé weg en mag, behoudens toestemming van de eigenaar niet gebruikt worden (ook niet door bvb fietsers...) Idem voor zgn 'loswegen', deze mogen alleen gebruikt worden door de eigenaars en aangelanden).
Een voetweg mag door alle vormen van verkeer gebruikt worden, zolang de breedte van de voetweg dit toelaat (max 1m). Dikwijls denkt men dat een voetweg uitsluitend bestemd is voor voetgangers, wat niet zo is. Op een voetweg mogen dus ook ruiters, mountainbikers, gemotoriseerde tweewielers... tot zolang er uiteraard ook geen verbod of beperking geldt bvb. adhv. verkeersborden.

Jaagpaden echter zijn in principe ook verboden voor gemotoriseerd verkeer uitgezonderd dienstvoertuigen van diegenen die gemachtigd zijn ifv. het toezicht en/of in het onderhoud van de waterweg en zijn toebehoren (dijken, sluizen, sassen...)

Het gebruik van motorvoertuigen op openbare wegen is onderhevig aan de wegcode, deze kan je terugvinden op http://www.wegcode.be/wet.php?wet=42

Boswegen en natuurgebieden zijn een heel ander verhaal: In Vlaanderen is hier het 'Bosdecreet' van toepassing: in een bos mag alleen gebruik gemaakt worden van onverharde wegen door motorvoertuigen in functie van de bosexploitatie en/of door eigenaars en aangelanden (pachters, jagers...). Elk ander gebruik is zonder meer verboden!
De volledige wetgeving desbetreffend kan je terugvinden op http://www.bosengroen.be/bosengroen.cgi?s_id=383

Let Op! Bovenstaande is enkel geldig in Vlaanderen voor zover het niet georganiseerd verkeer betreft. Voor georganiseerde rondritten en road-books gelden andere regels.
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Open brief CodeGroen
Door codegroen
Aangemaakt 11/10/2008 - 14:02

Geachte,Elke “off-roader” zal het beamen, het wordt stilaan een hels karwei om onverharde wegen te vinden die nog toelaten onze geliefde hobby te beoefenen. Verbodsborden vermenigvuldigen zich als onkruid en steden en gemeenten zwaaien met het politiereglement om ons een halt toe te roepen.

Het is duidelijk dat, wanneer niet wordt ingegrepen 4x4, quad, motor, paard en fiets definitief op stal mogen. Zelfs te voet wordt het soms niet meer toegestaan, bepaalde wegels te gebruiken.

Zoals jullie reeds vernomen hebben, zijn er een aantal mensen al geruime tijd bezig om de krachten van diverse "gebruikers van de onverharde weg" te

bundelen.

Op 21 augustus was er een vergadering onder impuls van Grensland enduroclub vzw en enkele 4x4 rijders, waar een aantal besturen van clubs en gelijkgezinden uitgenodigd waren. Dit om na te gaan wat er leeft. De voorzitter van Codever Belgium, Daniel Naveau, was tevens aanwezig, om ons de nodige informatie te verschaffen over Codever.

Tijdens deze vergadering werd het licht op groen gezet om een onafhankelijke Nederlandstalige tak op te richten. Door onze krachten te bundelen willen we gezamenlijk, onze belangen naar de buitenwereld in het algemeen en de beleidsmakers in het bijzonder, kenbaar maken en verdedigen.

Een stuurgroep werd samengesteld om de nodige voorbereidingen te treffen voor de oprichting van een Nederlandstalige belangenvereniging.

Op 4 september kwam de stuurgroep bijeen en werd beslist om naar analogie met Codever België een nieuwe, doch Nederlandstalige, onafhankelijke vereniging op te richten die “CodeGroen” werd gedoopt.

De naam benadrukt dat het om een vereniging gaat waarvan de leden een gedragscode (Code) volgen bij het uitoefenen van hun hobby waarbij verdraagzaamheid en respect voor het individu en natuur centraal staan. (Groen)

U kunt de doelstelling(en) van de vereniging terugvinden op www.codegroen.be [1]

De stuurgroep wenst de vergadering van 19 september 2008 die al eerder werd gecommuniceerd te behouden als oprichtingsvergadering (zie uitnodiging in bijlage).

Deze vergadering heeft tot doel eventuele opmerkingen aangaande de doelstellingen en statuten te bespreken en tot een aanvaardbaar vergelijk te komen.

Doelstellingen en statuten zullen op voorhand aan U worden overgemaakt zodat ze kunnen doorgenomen en besproken worden binnen uw organisatie. We streven ernaar om een zo groot mogelijk aantal clubs als oprichters op te nemen in de statuten van de vzw.

Daar er na de oprichting pas een bestuur wordt verkozen, hebben we enkel de krijtlijnen uitgestippeld.Zo streven we naar de volgende interne doelstellingen:

verdedigen van onze sporten bij de buitenwereld en de beleidsmakers.

normen opstellen waaraan onze leden zich moeten houden (10 gedragsregels)

onze belangen verdedigen bij de lokale overheden door:

promotie maken door middel van een tijdschrift

ons laten horen bij deze instanties

op te treden als adviesgroep

juridische adviezen geven aan de aangesloten clubs

aangesloten clubs juridisch en organisatorisch adviseren en ondersteunen

lobbyen voor het behalen van globale vergunningen voor aangesloten clubs

voordelen voor leden bedingen

aanvechten van beslissingen bij de Raad van State, provincie en andere overheidsinstanties.


CodeGroen
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Codegroen uit de startblokken

Eindelijk, het is zover. Codegroen is definitief uit de startblokken. We zitten boordevol ideeën, maar er is meer nodig dan ideeën alleen om verandering teweeg te brengen. Daarom is Codegroen op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn een deel van hun vrije tijd te besteden om Codegroen bij te staan met het verder ontwikkelen van ideeën en de practische uitwerking.

Om dit te organiseren zullen werkgroepen opgericht worden. Elke werkgroep zal zich richten op een specifieke taak of deelgebied binnen Codegroen. Een lijstje van de geplande werkgroepen vindt u hier:

Werkgroep Trage wegen
Werkgroep "Dag van de onverharde weg"
Werkgroep Regelgeving
Werkgroep Inventarisatie terreinen
Werkgroep Public Relations<
Om een en ander te verduidelijken zullen info-sessies worden georganiseerd. De planning van de info-sessies vindt u in de tabel onderaan. Exacte locatie is nog niet bekend, maar zal te zijner tijd op deze site gepubliceerd worden.

Bent U deel van de groep mensen die vinden dat er eindelijk werk moet gemaakt worden van een duidelijke regelgeving? Vindt U ook dat iedereen recht heeft om op zijn manier van de natuur te genieten? Bent U ervan overtuigd dat U een bijdrage wil leveren om het in Vlaanderen voor iedereen een stukje leefbaarder te maken? U bent de mening toegedaan dat sommige onverharde wegen een opknapbeurt kunnen gebruiken?

Als U zich terugvindt in een van deze categorieën, aarzel dan niet langer en voeg daad bij woord. Er zijn 3 infosessies gepland, verspreid door het vlaamse landsgedeelte. U kan zich registreren voor een van deze infosessies via deze site (volg de links in de evenementenlijst, die u linksonder vindt). Wij nemen dan te zijner tijd contact op om U op de hoogte te houden van de definitieve locatie. De definitieve locatie zal ook op deze site gepubliceerd worden.

Tot spoedig

Namens het bestuur van Codegroen


--------------------------------------------------------------------------------

Bron-URL: http://www.codegroen.be/node/39
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
ronny
Berichten: 230
Lid geworden op: ma feb 25, 2008 00:49
Locatie: BELGIE-Limburg (Meeuwen)

Bericht door ronny »

Mooi initiatief Marcel en ik sta er helemaal achter.
Bij ons in Limburg zijn er route's voorzien voor bv...mtb,wandelaars,fietsers en paarden waar geen einde aankomt bv..de paarde route is 300 km lang maar je mag nergens met de motor komen en dat kan dus niet.

Ik snap dus niet dat dit niet zou kunen voor de motor liefhebbers natuurlijk moet men wel houden aan bepaalde regels anders loopt het mis.

:wink:
Altijd blij op mijn xletje
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Herman De Croo verbied gemotoriseerde verkeer op onverharde

Bericht door celsa »

Herman De Croo verbied gemotoriseerde verkeer op onverharde wegen in Brakel vervolg

Zoals U waarschijnlijk al gehoord hebt is Herman De Croo van plan om in Brakel een verbod uit te vaardigen voor gemotoriseerd verkeer op onverharde wegen. In het Nieuwsblad van dinsdag jl hebben we reeds een standpunt ingenomen. Bij deze wil ik jullie alvast op de hoogte stellen dat er woensdag een reportage hierover komt in het programma volt op de VRT gevolgd door een debat. Deze wordt gehouden tussen Herman De Croo en Codegroen vertegenwoordigd door Sven.


Hopend U hiermee reeds geconformeerd te hebben

Met vriendelijke groeten

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

CodeGroen zoekt medewerkers.

Beste gebruiker van de onverharde weg.
Meer en meer worden de gebruikers van de onverharde weg in het hoekje gedrukt als natuurbarbaren. Niet enkel de gemotoriseerde gebruikers worden in dit hoekje gedrukt maar ook mountainbikers, ruiters, veldrijders, Nordic walkers, klimmers . . . . . .
Zijn jullie die "natuurbarbaren" die alles vernietigen? Nee zeker niet, natuurlijk zijn er overal wel uitzonderingen die het niet zo nauw nemen, maar moet dit de referentie zijn om alles te verbieden?
Neen want deze "cowboys" zullen zich niet storen aan de nieuwe regels. Meer zelfs, door alles te verbieden wordt deze groep alsmaar groter.
CodeGroen roept dan ook op tot verdraagzaamheid en respect voor de anderen en door overleg tot een vergelijk te komen waardoor iedereen recht heeft op zijn eigen vorm van natuurbeleving.
Natuurlijk is er ook werk aan de winkel om door sensibilisering enkele elementaire regels duidelijk te maken aan deze gebruikers. Hiervoor heeft CodeGroen de 10 geboden opgesteld.
Maar dit alles kunnen we niet alleen bereiken. Hiervoor hebben we jullie medewerking nodig. Niet enkel financieel, maar meer nog is er nood aan vrijwilligers die willen meewerken aan dit project. Veel handen maken het werk lichter. Laat U niet afschrikken om medewerker te worden, door te denken dat dit zeer veel tijd in beslag moet nemen.

Voelt je je geroepen of wens je meer informatie?
Kom dan naar een van onze 3 info avonden verspreid over Vlaanderen op 5, 13 of 20 maart.

Je kunt je rechtstreeks aanmelden via volgende links:
http://www.codegroen.be/civicrm/event/info?reset=1&id=5
http://www.codegroen.be/civicrm/event/info?reset=1&id=7
http://www.codegroen.be/civicrm/event/info?reset=1&id=8

of bezoek onze website http://www.codegroen.be/
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Indien je je wil engageren in een van de codegroenwerkgroepen, verwachten we je morgen donderdag avond 5 maart te Mechelen
Locatie: Vergadercentrum De LindePoort Begijnenstraat 18 bus 1 2800 Mechelen
Zaal: Forum Start 19u30 tot +-22u Routebeschrijving te vinden op: http://www.delindepoort.be
Kris V.
Berichten: 56
Lid geworden op: za aug 04, 2007 11:16
Locatie: Turnhout B

Bericht door Kris V. »

CodeGroen is zeer goed vertegenwoordigd door 4X4 rijders, endurorijders denken nogal snel " de anderen zullen het wel doen ".

Ik hoop dat er toch enkele rijders zijn die zich geroepen voelen om hier een beetje aan mee te werken. Als alle last maar op enkele schouders terecht komt zullen deze mannen het ook geen jaren volhouden en winnen de groenen weer wat meer terrein.

Als het werk verdeeld kan worden valt het wel mee !!

Kom gerust is naar één van de informatievergaderingen..........

Tot dan,
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Ik voel me wel geroepen Kris, maar ik ben bang dat ik er de eerste drie jaar nog te weinig tijd voor ga hebben!
Ik ben op het moment nog met zoveel dingen bezig!
schiptje
Berichten: 22
Lid geworden op: di feb 24, 2009 20:39
Locatie: Westouter

Bericht door schiptje »

Wat was nu het resultaat van de gemeenteraad te Brakel?
En hoe waren de eerste informatievergaderingen?
Groeten!
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Ik zou het niet weten Joris,
Heb woensdag de voorzitter nog gezien maar het niet echt "daar" over gehad, wel dat er vandaag een volgend info vergadering is voor de mensen in Limburg.
Binnen Grensland is er tijdens de algemene vergadering vorige woensdag besloten vanaf in de nabije toekomst 5€ per lid integraal door te storten naar " Code Groen" daar bovenop doen we nog een gift van 150€ om zo hun bij te staan in eventuele onkosten, hopelijk volgen andere outdoor clubs ook dit voorbeeld.
"Code groen" is onze enige hoop om in de toekomst nog verder te gaan met onze hobby's
schiptje
Berichten: 22
Lid geworden op: di feb 24, 2009 20:39
Locatie: Westouter

Bericht door schiptje »

Ik denk ook dat een vereniging de enige oplossing is.
Jammergenoeg kon ik er niet bij zijn te Gent...
Maar naar ik las was dit ook voor West-Vlaanderen?
schiptje
Berichten: 22
Lid geworden op: di feb 24, 2009 20:39
Locatie: Westouter

Bericht door schiptje »

@Celsa; Bestaat er reeds een sticker van Codegroen?
Kwestie van de boodschap uit te dragen?
:wink:
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Zo moet het!

Afbeelding
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

CodeGroen zoekt bestuursleden en medewerkers

Ondertussen heeft CodeGroen al zijn eerste kaarsje uitgeblazen. In dat jaar hebben we niet
stilgezeten maar het opstarten van een dergelijke nieuwe organisatie gaat soms gepaard met
vallen en opstaan. Zo is het dossier Rooiveld weer terug naar af wegens het ontbreken van 5
minuten politieke moed. Ondertussen zijn we er niet alleen in geslaagd een plaats te krijgen bij
de besprekingen aangaande terreinen voor lawaaihinderlijke sporten, waar ze 4x4, quad’s,
enduro, kleiduifschieten, . . . . toe rekenen, maar hebben we op de valreep kunnen voorkomen
dat er een totaal verbod is uitgevaardigd op gebruik van gemotoriseerd verkeer op onverharde
wegen. Verder hebben we naar de bewindslieden ook een voorstel gedaan om het rijden op
onverharde wegen te gaan regelen. Wij zijn er ons van bewust dat er nog een lange weg moet
afgelegd worden, o.a. voordat we aan voldoende terreinen zitten zoals de Vlaamse overheid
“voorzien” heeft na een behoefteonderzoek in 2002.
Om de organisatie van CodeGroen verder uit te breiden zijn we op zoek naar extra vrijwillige
krachten, zowel voor bestuursfuncties als medewerkers en dit voor een groot aantal opdrachten
zoals onderhoud website, schrijven van teksten, marketing, contactpersoon bij diverse
overheden, inventarisatie wegen, juridisch. . . . .
Voelt U zich geroepen of heb je nog vragen, neem dan gerust contact op op
info@codegroen.be , want zo kunnen we ervoor zorgen dat we binnenkort onze hobby nog
kunnen uitoefenen in Vlaanderen.
Hans Geenen Voorzitter CodeGroen vzw
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Op 23 Januari heeft een meeting tussen CodeGr Vlaanderen en CodeGr. Nederland plaatsgehad te Gierle (Belgie) in het clublokaal van endurogrensland ec vzw " taverne De valk"

"Loud is Out" en "regelementaire motoren" op de weg zijn twee punten waar nu aandacht aan gegeven word.

Laat ons hopen dat dit niet éénmalig was en dat in de toekomst nog meer van ideen gewisseld kunnen worden.
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bedankt Jef Leysen!

Bericht door celsa »

Bedankt Mr. Jef Leysen,voorzitter van het cross-terein MC Lille!


Datum publicatie: 08 april 2010
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie:
Pagina: 18

Voorzitter Jef Leysen van de Motorclub in Lille meent dat mensen almaar minder tolerant worden. 'Sinds 1974 crossen we op een afgelegen terrein, maar nu zijn het weer de milieugroeperingen die ons daar weg willen omdat we te dicht bij een natuurgebied zitten'. Leysen geeft toe dat het geronk van de motoren ver draagt en storend kan zijn, maar bij 'de klagers zitten ook mensen die daar zijn komen wonen toen het terrein er al lag' Hij betreurt ook dat er wildcrossers zijn die onder meer in de bossen van Wechelderzande rondrazen en daar in het paasweekend zelfs een 'wedstrijd' hebben gereden. "Die mensen hebben onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef en bezorgen ons een negatief imago,' zegt Jef Leysen, 'maar de eigenlijke oorzaak ligt in het feit dat er onvoldoende legale crossterreinen zijn'.
celsa
Berichten: 1269
Lid geworden op: za dec 22, 2007 16:29
Locatie: Oud-Turnhout
Contacteer:

Bericht door celsa »

Ga met zulke mannen naar de oorlog!

:evil: :evil: :evil: :evil:
Plaats reactie